Seppo Harinen ([email protected]) kirjoitti 19.11.2009 - 11:31

NYT ON YHTEISTOIMINTOJEN AIKA
Jo pelkästään ikärakenteen valtaisa muutos: väki vanhenee ja pienituloisuus lisääntyy, se on syy jonka luulisi eri tahojen yhteistoimintoihin, jos siihen on halua ja tahtoa. Tulevaisuudessa palveluista käydään kova kilpailua eri alueiden kesken ja ns. reuna-alueet ovat heikkomassa asemassa tässä kilpailussa, jollei yhteistoimintoja saada kehitettyä.
Yhteistoimintojen tarve ilmenee mm. asukas- ja kyläyhteisöjä, taloyhtiöitä kuin poliittisia yhdistyksiä. Yhteistoimintojen parempi toimivuus on erityisen tärkeä ns. reuna- alueilla, kuten Pihlava ja Noormarkku, jotka ovat yhtä kaukana Porin keskustasta. Suurissa investointiasioissa, kuten Mäntyluodon satama asiassa tarvitaan laajempaa kansalaiskeskustelua, sanoo Kansalaistoimija Seppo Harinen.

Yhdistykset yhteistoimintaan

Yhdistyksissä alkaa olla tilanne se, että toimivia ja osaavia ihmisistä on pulaa. Samaan aikaan on yhdistyksiä vierivieressä (Suomi on yhdistysten luvattu maa) ja lähes tulkoon pohtivat samoja asioita ja tapahtumia. Päällekkäisiä toimintoja on runsaasti. Toivoa sopii, että vapaaehtoista toimintaa harjoittaville annetaan paremmat toimintaedellytykset kuin ennen. De- minimis-säännöstä, joka tulee EU:sta ollaan sellaisenaan heikentää vapaaehtoisuuteen perustuvaan toimintaa. Säännös on valmistelemassa maan hallituksessa, olisi toivonut myös paikallisesti järjestöjen yhteistoimintaa tässä tärkeässä asiassa ?

Mäntyluodon satama tai sitten ei –missä on kansalaiskeskustelu ?

Poliittisten ja kansalaistoimintoja harjoittavien yhteistoimintaa ja yhteistä esiintymistä tarvittaisiin mm. Mäntyluodon satama-asiassa, josta ovat kirjoittaneet aktiivisesti Viertola, Ojala sekä Elo. Mäntyluodon satama -asia on tärkeä asia koko Porille ja erityisesti Meri-Porille. Toivosin laajempaa kansalaiskeskustelua asiasta. Satamasta ei ole tarkempia laskelmia ja tietoa yleensä miten se rahoitetaan ja mihin perustuu mahdollisesti kasva liikenne. Tuskin Suomessa valmistetutut ”ökyrikkaiden huvialukset ”Mäntyluodon satamaan tulisi, vaikka Kirjurinluodon areenalla esiintyisi kuka tahansa ! Kun tämä ns. lama poistuu Suomesta viiveellä, tulee armoton peli laivojen saannista kotisatamaan. Eteläsuomen satamat (mm.Vuosaari) vetävät suurimat rahdit ja me hukumme hiilikassan alle ? Mäntyluodon satama asia tulee Porin kaupunginvaltuustoon 7.12. ja toivoisin, että asia saadaan tarkempaa tietoja ja valtuusto päättäisi jättää asian pöydälle sekä järjestäisi kansalaiskeskustelu tilai-suuksia aiheesta, siihen on todella tarvetta .

Taloyhtiöillä yhteistoiminnan paikka

Monnissa taloyhtiöissä mietitään ja pannan toimeksi kerrostalojen peruskorjaukset (hissit, ikkunat ) ja lähitulevaisuudessa suurimat tehtävät odottavat ? Taloyhtiöt joutuvat miettimään miten lämmitys, vesiputkistot uusitaan, kun niillä on jo ikää yli 30 vuotta ja on todennäköistä että nekin joudutaan uusimaan/korjaamaan lähiaikoina. Kallista touhua se on. Siinä jos missä on yhteistoiminnan paikka, jos halua ja tahtoa löytyy ?!

Peruskorjausvähennys kosketti tähän mennessä pääsääntöisesti hyvätuloisia ja suurimäärä pienituloisista miettivät, mistä saadaan välttämättömien remontteihin, kuten Wc- ja suihkutilojen peruskorjaukseen rahoitusta. Tässäkin asiassa on yhteistoimintojen paikka.
Pitää miettiä keinoja rahoituksen saamiseksi myös pienituloisille. Sosiaalisen luototuksen mahdollisuuksia pitää selvittää, miten sen kautta voitaisiin rahoittaa välttämättömiä remontteja ?

Nyt, jos koskaan on yhteistoimintojen aika.

Seppo Harinen
Kansalaistoimija

 

 

Petteri Valo kirjoitti 03.12.2009 - 22:12

Seppo on osin oikeassa mutta mutta.

Pihlavassa on Porin lähiöiden tervein ikärakenne. Lapsia piisaa. Pihlavalaiset ovat tyytyväisiä asuinalueisiinsa, toisin on Sampolassa ja Porkassa, näillä asuinalueilla hyvin useat suunnittelevat muuttoa.

Sataman rakennuskaavailut ovat oma lukunsa, niihin ei lähiövaikuttajilla ole sanan sijaa. Tosin Kallonlahden täyttö on tosi VÄÄRIN.